Görögteknős (Testudo hermannii)

 

A görög teknős (Testudo hermanni) a hüllők (Reptilia) osztályának a   teknősök (Testudines) rendjébe, ezen belül a szárazföldi teknős- félék (Testudinidae) családjába tartozó faj.

 

 

 

Előfordulása:
Főleg Görögországban, Romániában, Szerbiában, Montenegróban,   Horvátországban, Dél-Franciaországban, Korzikán, Szardínián és    Olaszországban élő szárazföldi teknősfaj.
Megjelenése:
    A kifejlett egyedek páncél hossza 16-22 centiméter. Páncéljuk     magasan ívelt, ovális, mellvértjük lapos ( a hímeké homorú), alapszíne  okkersárga melyen eltérő nagyságú sötét foltok helyezkednek el.      Egyes egyedekről hiányozhat a mintázat. Páncéljukon jól megfigyelhető növekedésük szakaszossága. E  rovátoltság alapján nem lehet megállapítani a teknősök korát. Az idősebb példányokról ez lekophat, páncéljuk     simává válik. Lehet találkozni, olyan egyedekkel amik páncélja csorbult vagy foltokban csontig kopott. Ezek mechanikai sérülések, legtöbbször ragadozó madarak okozzák, magasból sziklákra,néha úttestre ejtik a teknősöket,hogy   páncéljuk összetörjön.
Életmódja:
Telelésük novembertől márciusig tart, ébredés után 1-2 hétig intenzíven táplálkoznak. Mikor beindul a bélműködésük, keringésük és kondíciójuk is helyre állt, kerül sor a párzásra. Párzási időszakban a hímek igen hevesen udvarolnak és rengeteget mozognak, nagy területeket járnak be a nőstény után kutatva. A nőstények általában passzív viselkedést tanúsítanak a hímek felé, gyakran nem vesznek róluk tudomást és próbálnak tovább haladni,ekkor a hím hosszas lökdösődéssel udvarol. Természetes élőhelyeiken elsősorban nagy rosttartalmú növényi részekkel táplálkoznak. Ezek rosttartalmát a vakbél baktériumflórája tárja fel. Fogyaszthatnak hullott gyümölcsöket, dögöt és állati ürüléket is.
Szaporodása:
A nőstények 5-8 darab, 32 x 25 milliméteres tojásokat raknak, melyek időjárástól, hőmérséklettől függően 57-100 nap elteltével kelnek ki. Évente akár 2-3 fészekaljuk is lehet.

A tartásához CITES( Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről)-engedély kell.



Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6g_tekn%C5%91s

Ajánló
Kommentek
  1. Én