Mississippi tarajos teknős ( Királyteknős)

 

A mississippi tarajosteknős: (Graptemys pseudogeographica kohni) a hüllők (Reptilia) osztályába, a teknősök (Testudines) rendjébe és a mocsáriteknős-félék (Emydidae) családjába tartozó faj. Az Egyesült Államok középső vidékein honos. Népszerű háziállat.

Előfordulása: Ez a tarajosteknős a Mississippi nyugati partján, Louisiana-ban, Arkansas-ban és Missuri-tól egészen Kansasig, Oklahomaig és Texasig megtalálható.A Mississippi tarajosteknős kedveli a bő, lassú folyású vizeket, melyben sok vízinövény található, és amelynek a közelében jó napozóterületek vannak. Így őket a nagy folyókban, tavakban, esetleg alkalmi mocsarakban találhatjuk meg természetes körülmények között.

Megjelenése: A Mississippi tarajosteknős hátpáncélja lehet olívazöld, de egészen barna is. A páncélja közepén végig egy sötétbarna csík húzódik. A hátpáncélján ezenkívül pöttyös vagy köralakú mintázatok is találhatók. A haspáncélja zöldessárga színű és bonyolult sötét vonalakkal díszített. Ezt a fajt legkönnyebben a szeme mögött elhelyezkedő sárga félholdról lehet megkülönböztetni a többi tarajosteknőstől. De a szeme is nagyon jellemző. Az írisze egy tiszta fehér gyűrű és a pupillája fekete. A hímeknek hosszabb farkuk van, mint a nőstényeknek és a mellső lábukon is hosszabb a karom. Ez utóbbinak inkább a násztáncnál van kiemelt szerepe.

Táplálkozásuk: A táplálkozásuk az idő folyamán változik. Ugyan úgy, mint a pirosfülű ékszerteknős fiatal korukban húsevők, idővel azonban növényeket is esznek. Elsősorban vékonyhéjú csigákat és egyéb könnyen feltörhető puhatestűeket esznek. Felnőtt korban már megeszik a vízinövényeket, a különböző gyökereket is, de ezek mellet fogyasztanak puhatestűeket, rovarokat és lárvákat is.

Szaporodásuk: A násztáncuk egy kicsit különbözik az ékszerteknősökétől. A hím először kinézi a potenciális nőstényt, majd lassan közeledik felé úgy, hogy a mellső lábait a feje fölé és mellé rakosgatja. Ha a hím a nőstényhez nagyon közel kerül, a mellső lábait tenyerét a nőstény fejéhez közel elkezdi rezegtetni. Ezután következik a párosodás, amely nagyon hosszan is eltarthat (15 perctől 4 óráig is). A tojásait júniusban rakja le, gyakran egyszerűen csak a homokra - nem készít fészket -, bokros, cserjés területre. Egyszerre - a nőstény méretétől függően - 2-8 tojást rak, melyek 60-82 nap alatt kelnek ki. A Mississippi tarajosteknős neme - mind az összes teknősnek - a hőmérséklettől függ. 25°C és az alatt mindig hímek, 30°C és afölött mindig nőstények születnek. 25 és 30°C között vegyesen születnek hímek is és nőstények is.

Forrás: Teknőstartók klubja

Ajánló
Kommentek
  1. Én